Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Великиќ, Драган

velikic_dragan
© Nebojša Babić
Драган Великиќ, роден 1953 год. во Белград, детството го минал во хрватскиот град Пула, а студирал теорија на книжевност во Белград. Во почетокот на 90-тите години бил соработник на списанието за книжевност ,,Време“, а од 1996 до 1999 год. главен лектор на издавачката куќа ,,Б92“ и главен уредник на истоимената радио-станица. Од 2005 до 2009 год. бил амбасадор на Република Србија во Виена. Драган Великиќ има објавено повеќе романи, збирки есеи и збирки раскази, и публикувано текстови во бројни европски списанија. Од 2009 год. живее како слободен писател во Белград.