Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Гавран, Миро

gavran_miro
© Berislava Picek
Миро, Гавран, роден 1961 год. во Горна Трнава (Хрватска), завршил драматургија во Загреб. Се смета за еден од најреномираните хрватски автори од својата генерација. Неговите дела досега се преведени на повеќе од дваесет јазици. Миро Гавран е добитник на бројни национални и меѓународни книжевни и театарски награди, меѓу кои ,,Наградата за најдобар писател од средна Европа за 1999“ (Будимпешта). Од 2003 год. секоја година во Словачка се одржува меѓународниот театарски фестивал ,,Гавран-фест“, исклучиво посветен на неговото дело. Миро Гавран живее и работи во Загреб.

Homepage