Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Олоф, Клаус Детлеф

olof_klaus-detlef
Клаус Детлеф Олоф, роден 1939 год. во Ебисфелде, детството и младоста ги минал во Либек и Хилдесхајм, а завршил славистика во Хамбург и Сараево. До 2005 год. предава на универзитетите во Клагенфурт, Грац и Виена. Моментално живее и работи во Загреб и Пула. Клаус Детлеф Олоф има преведено бројни книги од јужнословенските книжевности (босански, бугарски, хрватски, македонски, српски и словенечки јазик). Во 1991 год. ја добива Австриската државна награда за книжевни преведувачи.