Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Плана, Адем

pllana_adem
Aдем Плана, роден 1948 год. во Лајтиште (Косово), студирал албански јазик и книжевност во Приштина. Во 70-тите години најпрвин работел како учител во основно училиште по албански и француски јазик. Потоа како преведувач во термоелектраната ,,Кастриот“, како и за Националната Банка на Косово. За време на војната пребегал во Сиднеј. По враќањето во Косово работел како лектор за весникот ,,Коха Диторе“ и за издавачката куќа ,,Коха“.

Адам Плана почина на 17. мај 2010 год., само неколку дена пред објавувањето на неговиот превод на книгата ,,Grad u Zrcalu“ од Мирко Ковач.