Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Фрам, Томас

frahm_thomas
Томас Фрам, роден 1961 год. во Дуизбург, студирал географија и работел во Канцеларијата за книжевност во Бон. Потоа бил издавач на книжевност за мигранти. Од  2000 год. се фокусира на Бугарија. Има пишувано за радио-станици, списанија, различни регионални и национлани весници како ,,ФАЦЕТ“, ,,ЕНЦЕТЦЕТ“, ,,ВЕЛТ“, ,,ЕНДЕ“, ,,Зиддојче Цајтунг“ и ,,Тагесшпигел“. Од 2004 год. преведува сценарија, театарски претстави, ама пред сè романи од Владимир Зарев, Леа Коен и Ангел Вагенштајн од бугарски на германски јазик. Има добиено субвенции и стипендии од фондацијата ,,Роберт Бош“ и од ,,Германскиот фонд за преведувачи“.