Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Hansenova djeca

Спахиќ, Огњен.

spahic_djeca,,Hansenova djeca е возбудлив и застрашувачки роман за луѓето во последниот европскиот лепрозориум, на југоисток од Романија. Во времето на падот на тоталитарниот режим на Чаушеску се заробени во лепрозориумот, а истовремено и во своите индивидуални судбини. Силна и убедлива приказна. ,,Hansenova djeca“ е една од оние книги, коишто постојано се читаат и само одново се откриваат.

Романот Hansenova djeca од Огнен Спахиќ излезе на романски јазик (извадок) во превод на Анемари Сореску-Марковиќ под наслов Copiii lui Hansen во издание на Полиром, Букурешт, на македонски јазик (извадок) во превод на Никола Гелевски под наслов Хансеновите деца во издание на Темплум, на словенечки јазик (извадок) во издание на Деан Рајчиќ под наслов Hansenovi otroci во издание на Штудентска заложба, Љубљана и на албански јазик (извадок) во превод на Милена Селими и Јанка Селими под наслов Fëmijët e Hansenit во издание на Поетека, Тирана.