Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Спахиќ, Огњен

spahic_ognjenОгнен Спахиќ, роден 1977 година во Подгорица, се смета за еден од најзначајните црногорски писатели на совремието. Неговите куси раскази се објавени на бројни јазици. За неговиот повеќератно преведен роман Hansenova djeca во 2005 година беше одликуван со реномираната награда Меша Селимовиќ, а во 2011 година ја доби и наградата Овид (Романија). Во 2014 година за неговата книга Puna glava radosti ја доби книжевната награда на Европската унија.