Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Кнежевиќ, Марија

knezevic_marija
Марија Кнежевиќ, родена 1953 год. во Белград студирала компаративна книжевност. Завршила последипломски студии на Државниот универзитет во Мичиген, каде што и предавала креативно пишување. Денес живее и работи во Белград. Марија Кнежевиќ има објавено бројни дела, меѓу кои и романот во раскази ,,Храна за кучиња“ и збирката поезија,, Elegijski saveti Juliji„, ,,Stvari za ličnu upotrebu„, ,,Doba Salome“ и ,,Moje drugo ti“. Во 2009 год., во издавачката куќа ,,Визер“, Клагенфурт со поддршка на ТРАДУКИ беше објавен  преводот  на ,,Ekaterini [„Eкатерини“] на германски јазик.