Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Хајдаревиќ, Хаџем

hajdarevic_hadzem
© Cornelia Marks
Хаџем, Хајдаревиќ, поет и прозаист, е роден 1956 год. во Крушево кај Фоча (Босна и Херцеговина). Студирал книжевност и јазици во Сараево, а моментално работи како научен соработник на Институтот за лингвистика. Член е на Здружението на БиХ, на ПЕН-центарот на БиХ и претседател на Организацискиот комитет на меѓународниот фестивал на Сараевски денови на поезијата. Хаџем Хајдаревиќ има објавено повеќе од десет збирки поезија и повеќе прозни дела (раскази, колумни). За неговата поезија постојано е овенчуван со награди од својата татковина.