Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Рансмајер, Кристоф

ransmayr_christoph
© Johannes Cizek
Кристоф Рансмајер, роден 1954 год. во Велс (Австрија), студирал филозофија и етнологија , а моментално живее во Виена. Покрај романите ,,Die Schrecken des Eises und der Finsternis“ (1984), ,,Die letzte Welt“ (1988), ,,Morbus Kitahara“ (1995) и ,,Планината што лета“ (2006) има објавено повеќе прозни трудови за различните форми на наративни игри и театарската пиеса ,,Одисеј, злосторник“ (2010). За неговите дела, досега преведени на повеќе од триесет јазици, има добиено бројни книжевни награди, меѓу кои ,,Големата награда за книжевност“ од Академијата за фини уметности на Баварија (1992), наградата ,,Франц Кафка“  (1995), ,, Премио летарарио интернационале Мондело“ (1997), наградата ,,Фридрих Хелдерин“ од градот Бад Хомбург (1998) и на наградата ,,Бертолт Брехт“ (2004).