Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Димковска, Лидија

dimovska_lidija
© Gerhard Gross

Лидија Димковска, родена 1971 год. во Скопје (Македонија), студирала општа и компаративна книжевност на универзитет во Скопје, а докторирала на тема за  Никита Станеску на универзитетот во Букурешт. Моментално живее и работи како лиричар, есеист и книжевен преведувач во Љубљана, Словенија. Од 1991 година излегоа шест збирки поезија и три романи, кои беа преведени на повеќе од дваесет јазици. Нејзиното дело е повеќекратно наградувано, меѓу другото во 2009 година со наградата Хуберт Бурда за млада југоисточно европска поезија и во 2013 година со книжевната награда на Европската унија.