Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Љешанаку, Луљета

lleshanaku_luljetaЉуњета Љешњаку, родена 1968 година во Елбасан (Албанија), студирала албански јазик и книжевност во Тирана. Во времето на комунистичката диктатура била изложена на силни репресии и дури по падот на Енвер Хоџа можела да студира на универзитетот. Од 1993 година има објавено бројни збирки поезија. За нејзината поезија, меѓу другото, во 2009 година беше одликувана со наградата Кристал-Виленица. Во 2012 година на колеџот Ворен Вилсон во САД се стекна со титулата магистер по убави уметности.