Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Für Fortgeschrittene

Попов, Алек.

popov_fortgeschritteneЕден утро еден човек наидува на еден оглас, во кој некој ги нуди своите услуги како егзекутор. Човекот е љубопитен, а на крајот од краиштата 50 УСД не се ни многу за неповторливото искуство – па макар се работела и за живот. Викотрија, пак, љубовта ја чини главата: Она што започнува како ромаса по маил, завршува во кутија во фрижидерот. ... Апропо: Што се прави во Бугарија, кога фрижидерот ти е празен? Не е толку страшно додека сѐ уште го има дедо .... Во Бугарија многу нешта се поинакви, ама ни од далеку не е сѐ наопаку. За тоа се работи во приказните на Aлек Попов, коишто толку прекрасно ги раскажува со црн остроумен хумор.

,,За напредни“, изборот од ,, Митологија на транзицијата“ и ,,Целосен курс за напредни“, излезе на германски јазик (извадок)  во превод на Александар Зицман во издание на ,,Резиденц“, Св. Пелтен.