Печати

Грил, Андреа

 

grill_andreaАндреа Грил е родена во Бад Ишл (Австрија), а меѓу другото студирала и во Салцбург. Докторира на универзитетот во Амстердам за еволуцијата на ендемските пеперуги во Сардинија. Моментално живее во Виена. Во 2011 година го доби грантот на Бремерската книжевна награда, а во 2013 година наградата за книжевност на градот Виена. Андреа Грил пишува поезија, раскази и романи, преведува од албански и холандски јазик. Последни излегоа збирката поезија Safari, Innere Wildnis (Ото Милер, Салцбург) и романот Das Paradies des Doktor Caspari 2015 година во издание на Зцолнај. Во книжевен формат беа објавени нејзините преводи: 2009 романот Milchkuss од Мимоза Ахмети, во 2010 година збирката поезија Kinder der Natur од Љуљета Љешњаку и во 2016 година Der Schlaf des Oktopus од Ервина Халили.

website