Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Шеќеровиќ, Насер

secerovic_naser
Насер Шеќеровиќ е роден 1981 год. во Сараево (Босна и Херцеговина). Завршил германистика во Сараево, а од 2007 год. работи како асистент по германска книжевност на одделот за германистика на Филозофскиот факултет во Сараево. Покрај преведувачката дејност автор е на повеќе научни текстови за австриската, германската и босанската книжевност. Негови најважни преводи се: ,,Светот за кој пишувам“ (18 австриски автори), Конектум, Сараево 2007; Јозеф П. Стрелка ,,Компаратина критика на книжевноста“, Наклада Јуричиќ, Загреб 2008; Барбара Фришмут ,,Исчезнување на сенката на сонцето“, Конектум, Сарево 2009 (поддржана од ТРАДУКИ).