Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Толнај, Ото

tolnai_otto
© Magda Tolnai
Oто Толнај е роден 1940 год. во Канизса (Србија), во унгарско-говорното подрачје на Војводина. Завршил унгарологија и филозофија на универзитетите во Нови Сад и Загреб, а денес живее во градот Палич во Војводина. 1963 год. беше објавена неговата прва збирка поезија ,,Хомору версек“. 1965 год. почнува да пишува за независното списание за книжевност ,,Уј Симпозион“, за потоа да стане и негов редакциски директор сè до 1972 год., кога списанието се забранува. Од 1993 год. го издава списанието ,,Екс Симпозион“. За својата поезија, проза, театарски