Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Катураниќ, Дражен

katunaric_drazen
© privat
Дражен Катураниќ, роден 1954 год. во Загреб, студирал филозофија на универзитетот во Стразбур. Пишува проза, песни и есеи, и е издавач на списанието за книжевност ,,Европски гласник“ и директор на издавачката куќа ,,Литерис“. Неговите дела се преведени на англиски, француски, германски, шпански, словенечки, бугарски, романски, хрватски и италијански јазик. Добитник е на повеќе признанија, меѓу кои и на наградата за литература ,,Наџи Нааман“ (Либија 2004) и на книжевната награда на Шетдилницата од Штаерска (2009). Министерството за култура на Франција го назначи за ,,Ритер на книжевноста и културата(Chevalier de la littérature et de l'art).