Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Погачар, Марко

pogacar_marko
© Jakob Goldstein

Mарко Погачар е роден 1984 год. во Сплит. Пишува песни, есеи и рецензии на книги. Досега има објавено три збирки поезија: ,,Pijavice nad Santa Cruzom“ (2006, 2009), ,,Poslanice običnim ljudima“ (2007) и ,,Predmeti“ (2009), како и збирката есеи ,,Atlas glasova“ (2010).  Уредник на списанието за книжевност ,,Quorum“, на двонеделникот за култура и општествени настани ,,Зарез“ и на издавачката куќа ,,ВеБеЦет“. Неговите песни се преведени на 15 јазици.