Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Фичор, Едо

ficor_edo
Едо Фичор, роден 1958 год. во Ријека (Хрватска), студирал филозофија и компаративна книжевност во Љубљана и Загреб. Од 1981 год. објавува книжевни преводи. Меѓу другото ги има преведено Лела Б. Нјатин, Соња Порле, Јуриј Худолин, Томаж Шаламун, Алеш Штегер, Фери Лаиншек, Сцетка Којник, Луција Ступица, Алеш Дебељак, Матјаж Коцбек, Павел Чех и Фране Милчински. Освен тоа учествувал во изготвувањето на едена антологија на словенски куси раскази (,,Krunski svjedoci“, 2001) и на една аnтологија на современа литература за деца и младинци (,,Priče izrasle u tajne“, 2006). Покрај неговата дејност како книжевен преведувач Едо Фичор работи како издавач словенечки книги и списанија за деца.