Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Савичевиќ-Иваничевиќ, Олја

savicevic_olja
Oлја Савичевиќ-Ивановиќ е роден 1974 год. во Сплит (Хрватска). Студирала наука за јазик и книжвност во Задар и работи како колумнистка, литературна критичарка и издавачка. Има објавено три збирки поезија, коишто во делови се преведени на повеќе европски јазици. Нејзината збирка раскази објавена во 2006 год. ,,Да се насмее пес“ беше одликувана од дневниот весник ,,Вијенац“ и од загрепската издавачка куќа ,,АГМ“со наградата за најдобро прозно дело од помладата генерација. Во 2007 год. авторката  ја добива реномираната награда ,,Ранко Маринковиќ“ од весникот ,,Вечерни лист“.

Oлја Савичевиќ- Иванчевиќ ја застапува агенцијата ,,Дагмар Шруф“.