Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Lange Schatten

Кашниц, Мари Луизе .

kaschnitz_schatten,,Долги сенки“ го претставуваат збунувачкото изобилие на светот, коешто Maри Луизе Кашниц постојано се обидува да го претстави. Покрај личните доживувања, има и такви во кои засекогаш се запишани стравовите и ужасите од неодамнешното минато. Станува збор за, како што изјави еден критичар, завршени јазични слики, коишто читателот уште по првата реченица го одведуваат во замрсени ситуации, кои треба да се одгатнат. И секогаш, речиси како од околу, во последната реченица настапува решението.

Збирката раскази ,,Долги сенки“ излезе на хрватски јазик (извадок) во превод на Mилан Марулиќ под наслов ,,Duge sjene“во издание на ,,Oјшн море“, Загреб.