Печати

Таубес, Јакоб

taubes_jacob
Јакоб Таубес, роден 1923 год., потекнува од старо семејство рабини, кое 1936 год. емигрира во Цирих и така се спасува од холокаустот. 1943. Јакоб Таубес завршува за рабин, потоа студира филозофија и историја во Базел и Цирих и докторира 1947 год. со една работа за ,,Есхатологијата на западот". Од 1949 год. предава на универзитетите  во Ерусалим, Принстон, Њу Јорк и на Слободниот Универзитет во Берлин, сè на крајот не го прифати професорското место на Факултетот за хуманистички науки во Париз. Починал 1987 год.