Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Muzej bezuvjetne predaje

Угрешиќ, Дубравка.

ugresic_museum,,Музејот на безусловната капитулација" во некогашниот источен Берлин е историски обременето место. Ноќта помеѓу 8. и 9. мај 1945 год. таму беше потпишана германската капитуалција, а во 90-итете години тој е збиралиште на егзилантите од земјите од Балканот. И Дубравка Угрешиќ ја напушти својата земја, кога по распадот на Југославија војната ја претвори Хрватска во прав и пепел, за како визитинг професор да го пропатува светот, од Минхен до Лисабон и од Њу Јорк до Берлин. Во ,,Музејот на безусловната капитулација" ја опишува топографијата на нејзиното бегство, ткаејќи килим од сеќавања.

Романот ,, Музејот на безусловната капитулација" излезе на албански јазик во превод на Илира Шурбани (извадок) под наслов ,,Muzeumi i kapitullimit pa kushte" во издание на ,,Дитуриа", Тирана.