Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Павловски, Борислав

pavlovski_borislavБорислав Павловски, роден 1950 год. во Бјеловар (Хрватска). Студира и докторира на Филозофскиот факултет на универзитетот во Загреб, каде што долги години е шеф на Катедрата за македонски јазик и книжевност. Тој има објавено 3 антологии и 3 книги, бројни научни расправи, критики и есеи, прилози за лексикони и енциклопедии во домашни и странски изданија. Тој зеде учество во изработката на два речници (македонско-хрватски и хрватско-македонски јазик) и има преведено повеќе од четириесет дела од македонски и низа од бугарски јазик. За неговата научна работа е добитник на ,,Медалјата на Филолошкиот факултет на универзитетот во Загреб" и  беше наименуван за почесен доктор на универзитетот во Скопје. За ширењето на македонската книжевност и култура и за неговата работа како преведувач Борислав Павловски ја доби ,,Медалјата апостол Павле" од владата на Р Македонија. Во 2008 година, како и со наградите „Златен прстен“ и „Почесно Рациново признание“.