Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Јанковиќ, Даница

jankovic_danica
Даница Јаноковиќ е родена 1949 год. во Мокрин (општина Кикинда, Војводина). Завршила студии по германски јазик и книжевност на универзитетот во Белград, а од 1972 год. живее во Црна Гора. Како преведувач и толкувач, меѓу другото, има работено за Владата на Црна Гора и во Конзулатот на Југославија во Манхајм. Во моментов работи за Германската амбасада во Подгорица.

Даница Јанковиќ, меѓу останатите книги, ги има преведено "Златото од Каксамалка" од Јакоб Васерман и книжевни текстови од различни списанија.