Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Маџиров, Никола

madzirov_nikola
© Thomas Langdon
Никола Маџиров е роден 1973 год. во Струмица (Македонија). Тој е еден од најисклучителните поети од неговата земја и е добитник на бројни признанија и стипендии, меѓу кои на наградата за книжевност ,,Студентски збор" за збирката поезија ,,Заклучени во градот (1999), на наградата ,,Ацо Караманов" за збирката поезија ,,Некаде никаде (1999) и на наградата ,,Хуберт Бурда" за неговата последно објавената збирка поезија ,,Преместен камен" (2007).

Маџиров е координаторот од Македонија на меѓународната мрежа ,,Lyrikline". Неговата поезија е преведена на 18 јазици и е основата за два куси филма, снимени во Софија (Бугарија) и Загреб (Хрватска).