Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Jenseits von Schuld und Sühne

Амери, Жан.

amery_schuldСо збирката есеи Jenseits von Schuld und Sühne Jean Aмери во 1966 год. стана еден од најпознатите гласови меѓу преживеаните од Аушвиц. „Во тврдокорната и истовремено нервозно внимателна рефлексија на Амери поучена од Жан Пол Сартр искуството од страдањето во минатото се престорува во градиво за идниот живот.“ (Хелмут Хајсенбител)

Jenseits von Schuld und Sühne [Отаде вината и злосторството] излезе на хрватски јазик (извадок) во превод на Хелен Синковиќ под наслов S onu stranu krivnje i zadovoljštine во издание на Љевак, Загреб.