Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Кафка, Франц

kafka_franz
Франц Кафка е роден на 3. јули 1883 год. како син на еврејски родители во Прага. По студиите по право, којшто ги завршува со докторат во 1906 год., 1908 год. Кафка почнува да работи во ,,Осигурителната компанија за повреди на работници", и останува нејзин службеник сè до своето рано пензиониерање во 1922 год. Доцна летото 1917 год. доживува хемоптизија; почеток на туберкулоза, од што починува на 3. јуни 1924 год. на неполна 41-на година.