Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Die verbrannte Handschrift

Ланге, Катрин.

lange_handschriftОколу 1000 п.н.е.: Рона, ќерката на ковачот, и Ноно, еден новајлија, скришум тргнуваат на пат за Равена. По нивна вина ќе изгори една вредна копија на библијата. Во Италија сакаат да набават нова, сè уште не насетувајќи ништо за авантурите низ кои ќе мора да поминат. Возбудлив, величенствен роман од времето на раното средновековие со бројни историски личности и настани.

Изгорената списа излезе на романски јазик (извадок) во превод на Санда Мунтеану под наслов "Manuscrisul Ars" во издание на Eдитура Вивалди.