Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Увиди во неразјаснетата Физика на тагата

.

746 buch wienКнига Виена 2019 на почетокот на ноември, меѓу останатото, се престори во бина за современата бугарска книжевност. Георги Господинов и Јорданка Белева на покана од Традуки дојдоа во Виена, Румјана Захариева гостуваше во БКИ Куќа Витгенштајн. На вкупно 6 манифестации – 4 читања на саемот и 2 вечерни манифестации во Куќата Витгенштајн, како и во Австриското друштво за книжевност – со своите текстови и дискусиите дадоа увид во бугарската книжевна сцена и објаснија како „читањето може да поучи на и да ја поттикне емпатијата“.  И уште еднаш потврдија дека богатата раскажувачка традиција на нивната земја продолжува и во наше време. Многубројната виенска публика заинтересирано слушаше, бидејќи како што концизно се изрази Георги Господинов „ние сме книгите што сме ги прочитале“.

Манифестациите на Саемот на книгата во Виена беа успешно добредојде на новиот член на ТРАДУКИ – Бугарија.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d