Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Боне, Мирко

.

bonne mirkoМирко Боне, роден 1965 година во Тегернзе, живее како писател и преведувач во Хамбург. Неговиот разнолик опус покрај многу познатите романи, опфаќа и збирки поезија, раскази, расправи и патеписи. За своето дело тој, меѓу останатото, е добитник и на наградата „Реле“ (2008), наградата „Мари Луизе Кашниц“ (2010), како и на нагрaдата „Рајнер Малковски“ (2014). Мирко Боне е коиздавач на Годишникот на поезијата 2019 година. Покрај Шервод Андерсон, Емили Дикинсон, Џон Кејтс, Хенри Џејмс и Вилијам Батлер Јејтс тој има преведено и многу други автори од англиски и француски јазик.

Вебстраница