Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Дакова, Бисера

.

dakova biseraБисера Дакова, родена 1966 година, е бугарска историчарка на книжевноста. Во 2002 година работи како научен соработник на Институтот за книжевност на Бугарската Академија на науките. Во 2003 година има стипендија за истражување „Ернст Мах“ на универзитетот во Виена. Во 2007 година предава како доцентка на Институтот за книжевност (BAW), а од 2006 до 2011 година како визитинг лектор по бугарски јазик и бугарска книжевност на универзитетот во Виена (2006-2011), како и на универзитетт „Фридрих Шилер“ во Јена. Од 2016 година Бисера Дакова предава бугарски јазик на Институтот по славистика во Виена.