Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Der Erste Weltkrieg und das Ende der Habsburgermonarchie 1914–1918

Раухенштајнер, Манфриед.

695 rauchensteiner kriegПо убивањето на надвојводата Франц Фердинанд во Сараево беше јасно дека ќе има војна. Царот Франц Јозеф го сакаше тоа, а во Виена и тоа како се сметаше на можноста за голема војна. А она како започна војната и како само по неколку недели потоа Австро-Унгарија не беше принудена да се откаже само бидејќи постојано добиваше помош од германски чети, до ден денес не изгуби од својата драматичност. На крајот дури ни воените успеси од 1917 година не можеа да го спречат распадот на Хабсбуршката монархија. Книгата на Манфриед Раухенштајнер се базира на повеќедецениски истражувања и останува волшебна до последната страница.

Der Erste Weltkrieg und das Ende der Habsburgermonarchie 1914–1918 [Првата Светска војна и крајот на Хабсбуршката монархија 1914/1918] од Манфриед Раухенштајнер излезе на хрватски јазик (извадок) во превод на Анди Јелчиќ под наслов Prvi svjetski rat i kraj Habsburške Monarhije 1914-1918 во издание на Матица Хрватска, Загреб.