Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Крниц, Крешимир

.

krnic kresimirКрешимир Крниц, роден 1964 година предава на Филозофскиот факултет на универзитетот Загреб на Одделот за индологија и Далечен исток. Преведува на хрватски јазик и досега има направено преводи од хинду, урду, германски, англиски и словенечки јазик. Неговиот прв превод од германски јазик беше невообичаен, преводот на Elementarbuch der Sanskrit-Sprache, ама во принцип тој преведува сликовници од германски на хрватски јазик. Едно од неговите највредни достигнувања е првиот превод на една комплетна збирка куси раскази од урду, која беше објавена во 2017 година.