Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Асман, Јан

assmann_jan
© Doris Poklekowski
Jан Асман, роден 1938 год. во Лангелсхајм, студирал археологија, египтологија и класична филологија во Минхен, Хајделберг, Париз и Гетинген од 1976 год. е професор по египтологија во Хајделберг (визитинг професор во Париз, Ерусалим и САД). Има објавено бројни книги и статии за египетската религија, историја, книжевност и религиозни студии. Тој е почесен доктор на Универзитетот Јеил и на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим, а меѓу другото бил добитник на Наградата за истражување „Макс Планк“ (1996), Државен орден за заслуги прва класа на Сојузна Република Германија (2006).