Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Нова резиденцијална програма на ТРАДУКИ во Букурешт

.

703 ausschreibungВо соработка со Романскиот музеј за литература во Букурешт (МНЛР) ТРАДУКИ за прв пат им нуди на авторите и преведувачите два резиденциски престои во Букурешт. За нив може да се пријават писатели од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Косово, Северна Македонија, Црна Гора, Србја и Словенија, како и преведувачи, кои преведуваат од романски на германски јазик или на еден од јазиците на претходно наведените земји. Стипендијата опфаќа 800 евра и сместување во Букурешт. Рокот за пријавување е 25. јуни 2019 година, а изборот за резиденцијалните престои наесен ќе се изврши на 1. јули.

Конкурс (англиски јазик)

партнери на проектот

traduki partners 2014 d