Печати

Саем на книга и авторски фестивал вРИсак во Риека

702 vrisakОд 12.-19. мај во Риека по дванаесетти пат се оддржа Саемот на книга и авторскиот фестивал вРИсак. Повеќе од сто автори, критичари, преведувачи, музичари и други уметници од дузина земји се сретнаа во хрватскиот пристанишен град. По дванаесетти пат по ред во рамките на фестивалот беше доделена наградата В.Б.З. за најдобриот необјавен роман, која оваа година отиде во рацете на црногорската авторка Оља Кнежевиќ.

Благодарение на поддршката од ТРАДУКИ на фестивалот учестуваа повеќе писатели и писателки од Југоисточна Европа. вРИсак се бројува ово еден од најзначајните книжевни настани во Хрватска, а го организираат издавачката куќа В.Б.З. и здружението за култура Врисак.