Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Reading Balkans: Марија Павловиќ во посета на Скопје

.

701 pavlovicВо Скопје проектот „Reading Balkans“ оваа година започна со резиденцијалниот престој на писателката Марија Павловиќ од Србија. Времето како стипендистка таа го посвети пред сè на својот докторски труд и на идниот роман под работен наслов „Ризик“. Освен тоа оствари и важни контакти со литературната сцена, а во Струмица учествуваше и на една книжевна манифестација во организација на издавачката куќа Готен. Во разговор со Далибор Плечиќ таму заедно со бугарскиот писател Петер Денчев ја тематизира естетиката на книжевноста и врските во рамките на југоисточната книжевна сцена.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d