Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

“Reading Balkans”: Книжевна вечер со Дијана Матковиќ

700 matkovicВеднаш по завршувањето на гостувањето на првиот овогодишен резиденцијален стипендист Даим Мифтари во Сараево допатува словенечката авторка Дијана Матковичќ, за  во рамките на Reading Balkans еден месец да се нурне во босанско-херцеговачката културна и книжевна сцена.

Во 1984 година родената авторка, преведувачка, новинарка и уредничка ја објави својата прва книга во 2013 година: збирката раскази V imenu očeta. Таа моментално работи на една збирка есеи и на нејзиниот прв роман. Во разговор со Фарук Шехиќ вечерта на 18. април им се претстави на читателите во галеријата „Звоно“.

700 matkovic big