Печати

Дино Пешут како Artist in Residence во Виена

683 pesut dinoВо февруари и март 2019 година хрватскиот писател Дино Пешут гостуваше во резиденцијалната програма на КултурКонтакт Австрија во соработка со ТРАДУКИ, и престојуваше во Виена, каде што времето особено го искористи за истражувања на неговите нови дела, но оствари и јавни настапи.

Па така на 7. март 2019 година во бук-кафето Меланж под наслов „Љубов и други кулминации во катадневието“ заедничко читање со австрискиот писател Томас Балхаузен, во модерација на Теодора Бауер. На германски јазик текстовите на Пешут во превод на Маша Дабиќ ги интерпретира актерката Бетина Керл.

При крајот на неговиот престој во Виена Дино Пешут појде и во Лајпциг, каде што на Саемот на книгата учествуваше во повеќе читања во програмата на ТРАДУКИ.

Медиуми: ORF.at HRVATI