Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Prishtina has no river: Иван Шопов како Writer in Residence во главниот град на Косово

689 sopovПо покана на Ќендра Мултимедиа македонскиот писател Иван Шопов го помина месец март 2019 година како стипендист на резиденција во рамките Reading Balkans во Приштина. Времето таму особено го искористи за работа на неговиот прв роман.

На косовската публика ѝ се претстави на едно читање во модерација на Ѓерч Филипај со извадоци од неговиот манускрипт. Во романот Шопов на сатиричен начин се занимава со општествената и политичка заднина на „Скопје 2014“ , еден проект за престиж на поранешната македонска влада, којашто доведе до преобликување на центарот на Скопје во еден стил критикуван како националистички кич поврзан со перење пари и корупција.

Медиуми: Снимка на целосното читање на ЈуТјуб