Печати

„Verlorener Morgen“ е „Книга на месецот на Ö1“

675 verlorener morgenРоманот кој со поддршка на ТРАДУКИ за прв пат беше преведен на германски јазик „Verlorener Morgen“ од Габриела Адаместеану беше избрана за " Книга на месецот на Ö1". Во списанието за книжевност „Ex libris“ на австрискиот јавен радио-телевизиски канал Ö1 претходно се зборуваше за романот преведен од Ева Рут Веме.

„Сезнајна нараторка, која раскажува во прво лице, внатрешен монолог, сцени од соништа и документи – една авторка добро запозната со сите техники на модерниот роман плови по ХХ век во Романија. ‚Verlorener Morgen‘ е големо наративено мајсторско дело", ја образложи жирито својата одлука. Во книжарниците книгата ќе го носи натписот „По препорака на Ö1“.