Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Doba mjedi

Шнајдер, Слободан.

654 snajder doba mjediПратеничките на Марија Терезија патуваат во областите погодени од глад на швапската област и го примамуваат праотецот Кемпф да дојде во „Трансилванија“. Повеќе од 150 години подоцна повторно доаѓаат aмбасадори, кои сакаат да ги вратат дома во Рајхот етничките Германци и да ги регрутираат за борба во СС-трупите. Поетот Георг Кемпф е испратен на Источниот фронт, дезертира, а по завршувањето на војната се враќа во Југославија, бидејќи Русите писмено му потврдуваат дека се борел за „правилната страна“. Георг се спријателува со партизанката Вера, се венчаат. Но, историјата им го отежнува заедничкиот пат. Јазично моќен еп за крајностите на ХХ век на примерот на судбината на едно семејство.

Doba mjedi [Исцелување на светот] од Слободан Шнајдер излезе на германски јазик (извадок) во превод на Мирјана и Клаус Витман под наслов Die Reparatur der Welt во издание на Сцолнај, Виена.