Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Тратник, Сузана

.

tratnik suzanaСузана Тратник, родена 1963 година во Мурска Собота (Словенија), се вбројува во една од најзначајните словенечки писателки на совремието. Студирала социологија во Љубљана и се стекнала со магистерска титула во областа на родовата антропологија. Нејзиното дело опфаќа шест збирки куси раскази, романите Ime mi je Damjan (2001), Tretji svet (2007), како и романот за млади  Tombola ali življenje! (2016, номинација за наградата „Плава птица“). Во 2007 година Сузана Тратник ја доби наградата „Прешерн“. Нејзините текстови се преведени на повеќе од дваесет јазици. Таа живее и работи во Љубљана како писателка, преведувачка и публицистка.  

Вебстраница