Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Долар, Младен

.

dolar mladenМладен Долар, роден 1951 година во Марибор, е словенечки филозоф и теоретичар на култура. Неговите полиња на истражување ги опфаќаат теоретската психоанализа, германскиот идеализам, структурализмот, како и филозофијата на музиката и филмот. Заедно со Славој Жижек и Растко Мочник тој беше коосновач на Ljubljana School of Psychoanalysis. Младен Долар од 1984 година предава на универзитетот во Љубљана. Тој работеше на Јан Ван Ејк академијата во Мастрихт, беше визитинг професор на универзитетот во Чикаго, а има објавено и повеќе книги на словенечки и англиски јазик.