Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Поврзи ги точките

Андова Шопова, Николина.

615 andova sopova povezi tackiceНиколина Андова Шопова се вбројува во една од најзначајните македонски поетеси на својата генерација. Нејзината збирка поезија се состои од три тематски единици. Воведната песна ја опишува детската погодувалка „Поврзи ги точките“, по која е насловена збирката, при што треба да се поврзат едни со други точките за така да настане слика. На сличен начин и авторката со своите песни ги поврзува најразличните душевни светови на своите ликови.

Поврзи ги точките од Николина Андова Шопова излезе на српски јазик (извадок) во препев на Милена Илиќ под наслов Poveži tačkice во издание на Тречи Трг, Белград.