Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Геци, Масимо

.

gezzi massimoМасимо Геци, роден 1976 година во Маркен, се смета за еден од најзначајните италијанско-јазични поети на својата генерација. Во 2004 година ја објавува првата збирка поезија под наслов Il mare a destra. Неговата збирка песни објавена во 2015 година Il numero dei vivi (2015) беше одликувана со наградите: „Кардучи“, „Тринанци“ и со Книжевната награда на Швајцарија. Во 2011 година освен тоа ја објави тријазичната книга In altre forme/En d’autres formes/In andere Formen (2011) и книгата Tra le pagine e il mondo (2015) со собрани интервјуа од поети и рецензии. Песните на Масимо Геци се објавени во препев на англиски, шпански, француски, германски, хрватски и полски јазик. Покрај неговата писателска дејност тој моментално работи и како учител во Лугано.

Вебстраница