Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Лоос, Адолф

.

loos adolfАдолф Лоос, роден 1870 година, беше новинар и архитект. Како остар критичар на применетата уметност денес се смета за еден од пионерите на модерната архитектура. Во 1908 година настана неговиот значаен труд од областа на теоријата на уметност Ornament und Verbrechen. Адолф Лоос почина 1933 година во Калксбург крај Виена.

Вебстраница