Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Марко Божиќ како Writer-in-Residence во Сплит

656 bozic mirkoВо рамките на од ТРАДУКИ поддржаната резиденцијална програма „Марко Марулиќ“ во август писателот Мирко Божиќ престојуваше во станот на здружението KУРС во Сплит. Авторот и коосновач на книжевниот фестивал во Мостар Полигон ја искористи оваа прилика за на лице место да се запознае со книжевната и културната сцена.

Неговите импресии ќе ги овековечи во дневник во облик на цртежи со текст. За крај на неговиот четиринеделен престој Мирко Божиќ на книжевната вечер Диску(р)сија со сплитската поетеса Катја Грциќ и со водителот Маријо Главаш продискутира за неговиот роман Kristalno zvono и за монографијата Mostar iza kulisa.