Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Голдштајн, Славко

.

goldstein slavkoСлавко Голдштајн (1928–2017) беше еден од најзначајните интелектуалци на Хрватска и на поранешна Југославија. По смртта на татко му во 1941 година, мајка му со него и братот оди во партизани, каде што тој на 17 години го достигна рангот на полковник. Во Југославија по војната се вбројуваше во еден од најпознатите новинари и сценаристи и ја основа издавачката куќа Нови Либер. Во осумдесеттите години беше претседател на Еврејската заедница во Загреб, а во 1989 година ја основа првата некомунистичка партија на Хрватска.